4. Världsmästerskapet

Hallå!

Årets upplaga av Hockey-VM närmar sig. I Ryssland! Är det inte typ alltid i Ryssland nu för tiden undrar jag? Nåväl. Idag spelar Tre Kronor premiärmatch mot Lettland klockan 15:15. En tuff motståndare, precis som alla andra nationer i dagens hockey. 2012 var jag i Globen och såg en VM-match mellan just Tre Kronor och Lettland. Jag minns inte riktigt hur det slutade, förutom att Erik Karlsson, som vid den tiden ännu inte vunnit Norris Trophy som NHL’s bäste back (nu ska han väl kanske kamma hem en tredje…) vann den här fighten tämligen enkelt: https://www.youtube.com/watch?v=axm-Mb3Con8

Årets VM-lag ser inte mycket ut för världen sett till antal NHL-proffs samt hur man presterat i de olika träningsmatcherna inför mästerskapet. Det är många som inte tror på medalj i år, ett ganska hårt omdöme och dessutom lite ovanligt – media brukar ju vara bra på att trissa upp förväntningar.

Intresset kring VM brukar oftast vara ganska svalt eftersom det dels inträffar varje år, dels eftersom det spelas i maj när folk hellre vill grilla, dricka ljus lager, måla om staket, skjuta med luftgevär, pollenmedicinera, packa inför festivaler, klara sista tentan och kolla på allsvenskan. VM är ett maskineri som återkommer år efter år och det är ungefär samma lag som krigar om att vinna, så särskilt mycket action är det ju inte. Annat var det förr. 1970-1976 vägrade till exempel Kanada att vara med och det var inte för att de var rädda för ryssen (eller jo, kanske lite). De bojkottade VM i protest mot de internationella reglerna som förbjöd dem att mönstra professionella hockeyspelare från NHL. Detta beskrivs ofta som Kanadabråket. I Sverige hade spelarna normalt sett andra kneg vid sidan av sportandet (trots att de nationella amatörbestämmelserna övergavs redan 1967), så det var bara att skicka de bästa vi hade. Efter att Elitserien (nuvarande SHL) grundades 1975 blev det allt vanligare med svenska hockeyproffs och ytterligare något år senare övergavs amatörbestämmelserna även internationellt. Förutom i OS, där NHL-spelarna inte deltog förrän i Nagano 1998. Och här är vi idag!

Jag tänker inte ägna mig åt någon närmare VM-bevakning, det finns andra som gör det bättre. I så fall genom några notiser och kanske lite kul fakta. Vi får se om det händer något. Nytt inlägg på tisdag igen!

 

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *