5. Kvinnornas genombrott

Dags för lite modern hockeyhistoria.

2002, Salt Lake City. Vinter-OS. Sveriges herrlandslag börjar turneringen i ett rasande tempo genom att gå obesegrade genom gruppspelet. Mats Sundin gör en stor intervju där han visar upp sin nya kompositklubba (en gul TPS, om jag inte minns fel…har tyvärr ingen källa på detta annat än mitt kloka huvud) och som klar gruppsegrare belönas laget med sämsta – på papperet – tänkbara motstånd inför kvartsfinalen. Vitryssland.

Alla vet hur det gick. Det som var tänkt att bli en promenad i parken blev ett fiasko. Med bara minuter kvar av matchen, vid ställningen 3-3, skickade den vitryske backen Vladimir Kopat iväg pucken mot mål från mitten av planen. Pucken gick högt och hade sannolikt passerat över målet om målvakten Tommy Salo inte hade försökt rädda den med plocken och huvudet samtidigt. Studs, rull, glid, och så in i kassen. Tjena. Den som vill uppleva detta igen kan kolla in denna videosnutt.

Tyvärr fick den här händelsen stå i vägen för något mycket bättre och mer spännande. Liksom, det var knappast första och sista gången något landslag gjort bort sig när det verkligen gällde som mest. Lyssna på det här istället: Sveriges damlandslag hade innan OS 2002 som bäst slutat på fjärde plats i alla mästerskap från 1990-talets början och framåt. Men i Salt Lake City skrällde laget och knep bronset över Finland. Matchen slutade 2-1. Och då är det kanske inte många som minns att man dagarna innan fick spö av Kanada med 0-11… snacka om att resa sig, borsta av sig och ta nya tag. En bra avslutning på ett annars ganska blekt Vinter-OS.

1990 spelades den första VM-turneringen i ishockey för damer och går sedan dess varje år. OS vart fjärde, precis som för herrar. Efter drygt 25 år av årliga världsmästerskap har fortfarande bara två nationer vunnit och tagit silver: Kanada och USA. Nästan alla år har Finland tagit bronset. Två gånger har Sverige gjort det: 2005 och 2007. Det som är problematiskt för damernas ishockey är att mästerskapen har varit för ojämna. Den totala dominansen från Kanada och USA har gjort att spänningen avtagit, minst sagt. På Internationella Ishockeyförbundets ranking ligger Sverige på femte plats, efter Finland och Ryssland. Ohotade för lång tid framöver är naturligtvis Kanada och USA. Det ska sägas att OS-turneringarna varit mer lyckosamma, där Sverige förutom bronset 2002 även tog silver i Turin 2006.

Professionaliseringen av damernas ishockey gått olika fort i olika delar av världen. I Kanada och USA är hockeyn stor på både herr- och damsidan och där finns möjligheter att spela collegehockey. Skillnaderna är heller inte lika stora sett till publik som i flertalet europeiska länder. I Sverige startade elitdivisionen Riksserien så sent som 2008. Inför nästa säsong byter ligan namn till Svenska damhockeyligan. Damerna har i och med ligan tagit flera steg framåt, låt vara att det än är långt till toppnationerna.

OS 2002 får ändå ses som ett slags genombrott. Förutom att kamma hem den första medaljen, lyckades man också sprida budskapet om ishockey för damer. Antalet registrerade utövare ökade kraftigt de närmsta åren efter OS 2002, enligt den här artikeln från DN från 1200 till 3000 spelare åren 2002-2005. Superbra!

Nytt inlägg på fredag igen. Missa inte.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *