6. När hjälmen blev huvudsaken

Hejsan!

Vilket fint väder vi haft de senaste dagarna. Inte så hockeykompatibelt, tänker vissa. JO tänker jag. Alla som någonsin klivit ut i solskenet efter ett par timmar i en kall ishall (typ 8-10 plusgrader) vet att känslan är ganska speciell. Som vore man en fryst matlåda som äntligen får tina upp.

Idag är det fredag och vi ska ha roligt här på sajten. Det ska handla om hjälmen. Många har säkert sett gamla bilder och filmer från 50-talet där spelarna glatt svassar runt på isen utan varesig hjälmar eller kepsar. Toppluva var i så fall vanligare, eller bara… ingenting alls. Ja, detta gällde även för målvakterna. Det ser, så här 60 år senare, i ärlighetens namn ganska bisarrt ut. Här är ett klipp från när Tre Kronor vann sitt andra VM-guld 1957, dock utan toppluvor till förmån för vanliga herrfrisyrer.

Säsongen 1961/1962 infördes regeln om obligatoriskt hjälmbärande i svenskt seriespel. En populär modell, antagligen den mest populära någonsin, blev den så kallade VM-hjälmen tillverkad av JOFA i Malung. Jag har testat den och fattar inte varför man inte bara fortsatte med toppluvan tills man uppfann något bättre, för den här hjälmen är tunn som en pizzabotten och fyllde nog mest en dekorativ funktion. Men den blev så poppis att självaste Wayne Gretzky använde den under hela sin karriär.

Wayne Gretzky New York Rangers action hšjd portrŠtt

Mannen ovan leder oss in på NHL. Hur funkade det med hjälm där? Ja, det dröjde ända till 1979 innan hjälmen blev obligatorisk. Men det gällde bara spelare vars kontrakt skrevs efter detta. Hade man haft kontrakt innan hjälmtvånget infördes, kunde man fortsätta som om inget hänt. De flesta rättade sig emellertid i ledet och skaffade hjälm. Spelet blev ju allt hårdare, så de flesta tänkte nog att det kunde vara vettigt. Men så fanns det ett märkligt gäng som envist fortsatte att spela som om hela matcher bara var tre perioders allmänhetens åkning. Och den siste av dem hette Craig Mactavish. Han började 1979, samma år som hjälminförandet (precis på gränsen), och slutade spela 1997. Aldrig bar han hjälm. Tror ni mig inte? Kolla här på videon om The last helmetless player in The NHL (vid 0:50 gör han mål, se så glad han blir).

Idag är Craig Mactavish general manager för NHL-laget Edmonton Oilers. Se, det finns jobb även för pensionerade hockeyspelare utan hjälm. Och detta var allt jag hade om hjälmen. Hoppas att ni lärt er något och haft lite roligt under tiden.

Nästa vecka blir kul. Då ska det bland annat handla om TV-serien Hockey Wives. Tills dess: Trevlig helg!

5 reaktioner på ”6. När hjälmen blev huvudsaken”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *