9. Hockeyn och modet

Hej och välkommen till min modeblogg!

Vi börjar med en sann historia (inte för att jag någonsin ljuger här på sajten, men ändå). År 2002 lanserar tre amerikaner vid namn Duke Hansson, George Boedecker och Scott Seamans en skomodell som ska komma att slå världen med häpnad. Skorna är svårt bekväma och tillverkade av ett slags gummi som erbjuder ett riktigt bra grepp på våta ytor. Således är de som gjorda för marina sammanhang och mycket riktigt sker lanseringen också inför en båtmässa i Florida. Resultatet? Total succé naturligtvis. Gummimaterialet som heter Crosslite inspirerar sannolikt de tre amerikanerna till att döpa både företaget och pjucken till Crocs. I Sverige blir skon antagligen mest känd som Foppatofflan. Den ser ut så här (OBS finns i flera färger):

Samtidigt i den amerikanska staden Denver. Peter Forsberg var mitt uppe i sitt skadeelände (kanske har han världens mest opererade fot) när han fick nys om Crocs. Enligt historieskrivningen jag har tagit del av ska Peter ha provat Crocs, insett att han kunde gå i dem utan att få det minsta ont, och därefter bestämt sig för att importera skorna till Sverige genom sitt företag Forspro. Inledningsvis såldes skorna för 400-500 kronor och blev omåttligt populära. Men så tog framgångssagan slut, billigare kopior ersatte och Foppatofflan blev en dussinvara som kom att dela reaback med dvd-filmer och hårsnoddar.

Hur vet jag allt detta? Jo, allt står på foppatofflor.com! Nästan i alla fall. Vilken guldgruva.

Ungefär samtidigt som Peter Forsberg frälste skärgårdsbor jobbade en annan idrottande svensk med mode på annat håll. Lite annat mode. Fotbollsstjärnan Fredrik Ljungberg, på den tiden i Arsenal, blev 2003 ansiktet (nåja) utåt för Calvin Kleins kalsonger. En hel del grafiska reklamkampanjer hanns med under de fyra år han bar företagets produkter mot betalning. Den som googlar ska finna, men av upphovsrättsliga skäl kan jag inte publicera någon bild på bloggen. Också Cristiano Ronaldo har poserat för Calvin Klein, och ja… det är säkert ett helt gäng jag inte vet om heller. Just det, även David Beckham har plåtats i underkläder. H&M signade honom 2014 (tack Internet) och det blev antagligen superbra, för han har släppt en hel del andra kläder sedan dess. Några har jag själv i min ägo.

Men vad är det som gör att manliga fotbollsspelare får miljonkontrakt på underkläder medan Peter Forsberg får ägna sig åt att importera fotriktiga skor på eget initiativ? När såg Du senast en manlig ishockeyspelare poserandes halvnaken på reklamtavlor?

Ett svar: Den ishockeyspelande mannen omgärdas av en eller flera maskuliniteter som tar utgångspunkt i en rustad man. Ishockeymannen skapas när han har sin fulla utrustning på sig, det är först alltså då han blir ishockeyspelaren. För att återknyta till inlägget om Hockeyn och familjerna, är den moderna ishockeyspelaren fostrad till att vara just ishockeyspelare. Fotbollsspelaren har möjligen ett större manöverutrymme när det gäller den egna personen. Det skiljer inte lika mycket mellan personen och fotbollsspelaren som mellan personen och ishockeyspelaren. Det är därmed lättare för en framstående fotbollsspelare att bygga ett personligt varumärke, exempelvis genom frisyrer och tatueringar som exponeras samtidigt som matcherna pågår. Inget av detta är särskilt meningsfullt för en ishockeyspelare (möjligen bortsett från hockeyfrillan). Mot den här bakgrunden är det kanske lättare att förstå varför fotbollsspelare syns på reklamtavlor medan ishockeyspelare inte gör det.

Men betyder det här att hockeyspelare är 100 % förpassade till Foppatofflor och andra praktiska plagg och att det slanka, välsittande och häftiga är förbehållet fotbollsproffsen? Nej. Stjärnmålvakten Henrik Lundqvist syns typ aldrig på bild utan en perfekt välsittande kostym. Och en personlig favorit, så till den grad att jag följer honom på Instagram, heter Pernell Karl Subban och spelar för Montreal Canadiens. Kolla @subbanator och lär er bära hatt. Sådärja!

Tack för din tid.

sportbloggar.info

5 reaktioner på ”9. Hockeyn och modet”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *