10. Hockeyn och våldet

”REGEL 47. KROPPSTACKLINGAR

a) Kroppstackling är tillåten, men endast på egen planhalva.
b) 2 eller 5 min. utvisning ådömes spelare, som våldsamt angriper motspelare.
c) Den, som angriper målvakten, när denne befinner sig inom sitt målområde, skall bestraffas med 5 min. utvisning.
d) Att hoppa på spelare eller våldsamt angripa honom bakifrån skall bestraffas med 5 min. utvisning.
Obs! Om den anfallande spelaren tar fart mer än två steg (skär) anses detta som våldsamt angrepp.”

Ok. Hej och välkommen! Nu undrar du kanske varför jag citerar något som verkar vara en regelbok och dessutom, vad är det för regelbok? Vad betyder ”ådömes”? Vadå bara tackla på egen planhalva? Är det bandy eller? Nej, inte alls. Citatet ovan är taget ur Svenska Ishockeyförbundets regelbok från 1950. Jajemen, en annan har varit nere i arkivet och rotat inför dagens publicering.

Ämnet är tacklingar. Eller… våld. Hockey är en stundtals våldsam sport och många menar att ja, så ska det också vara. 1950 var det dock lite lugnare i båten. Spelet gick inte lika fort och folk hade ju inga hjälmar gudbevars. Det var inte förrän 1969 som tacklingar över hela isen (alltså inte bara i försvarszon) blev tillåtna internationellt. Det var något som i synnerhet kanadensarna tog fasta på. Många vittnesmål från det sena 1960-talet bekräftar det som vi än idag betraktar som Kanadas signum: det fysiska spelet. Exempelvis tyckte den svenske centern Ulf Sterner att Kanada var en favoritmotståndare just på grund av detta, vilket han lät meddela på Kamratpostens sportsidor:

Just det faktum att Kanada spelar hårt gör att jag är extra skärpt. I vanliga fall är jag nog för lugn på banan.” (Kamratposten, nr 17 1969)

Ulf_Sterner_signed
Ulf, här med en väldigt tunn SPAPS-hjälm, uppskattade att möta Kanada.

Vi går vidare. Vad händer när människor börjar tackla och bete sig illa mot varandra? Jo, en av världens äldsta sanningar. Vilken? OK: Våld föder våld. Slagsmål blev med ens något som ishockeyn fick börja hantera. Idag hinner ju domaren inte andas i pipan innan ett gäng kränkta herrspelare börjar kramas ilsket. Men det fanns en tid då detta var nytt. 1971 hade Tidningen Hockey en helsida tillägnat slagsmål, där det framgick att domarna ofta stod helt handfallna när männen på isen började veva och dra varandra i kläderna. Det kunde bli lite oroligt. För att försöka råda bot på detta lät tidningen fråga ett antal ledarfigurer ur 1970-talets ishockey. Hur skulle domarna agera? Vad skulle straffen bli? Det kan man utläsa av svaren är att många förespråkade hårda straff, samtidigt som de tyckte att domarna skulle försöka lugna ner spelarna och gå emellan om det bedömdes möjligt. Slagsmål var, kort uttryckt, inget önskvärt i svensk ishockey.

Idag då? Jo, i NHL är slagsmålen en etablerad del av underhållningen. Där är det typ normalt, även om det så klart finns motståndare till detta. När två (eller fler) spelare vill göra upp, flyttar övriga på sig och lämnar plats för kombattanterna. Allt stannar upp medan konflikten pågår. Jag skulle tro att är det lite delat i svensk ishockey, vilket har att göra med en något mer diversifierad hockeykultur med influenser både från öst och väst. Visst, några tycker att det ”hör till” och den gruppen utgörs i regel av experter, debattörer och tidigare proffs med NHL-erfarenhet. Men så länge de som är emot också är samma personer som fattar beslut, finns nog inget underlag för en total acceptans av våldet. Eller okej, våld och våld. Nog för att det är lite råkurr (SOM jag väntat på att få använda det ordet) mellan varven, men regelrätta slagsmål är faktiskt ovanliga. När det väl sker blir det å andra sidan ganska stora rubriker, men det beror kanske mest på att våld säljer och genererar de berömda klicken på tidningssajterna. Vad jag tycker? Äsch, det är ju rätt fånigt egentligen, vuxna män som håller på så där. Lägg av va. Låt pucken göra jobbet.

Inte så vanligt i den här delen av hockeyvärlden.
Inte så vanligt i den här delen av hockeyvärlden, här har vi mest råkurr.

Så, det var lite om våld. Nästa vecka kör vi andra grejer, kanske något om golf? Tack för din tid.

sportbloggar.info

2 reaktioner på ”10. Hockeyn och våldet”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *