24. Hockeyn och skämten

Hej på er!

Först en liten nyhet: Nyligen blev det känt att Las Vegas ska bilda ett NHL-lag. Roligt. Men så visade det sig att ingen riktigt vet vad laget ska heta, ja förutom att namnet ska börja med Las Vegas. Allt annat är liksom klart, från hemmaarena till sportchef och säkert också färgen på spelarbussen (fast de flyger väl oftast). Men namnet har ingen tänkt på. Det blir inte lättare av att NHL’s regelverk förbjuder namn som anspelar på spel och dobbel, vilket ju annars hade legat nära till hands med tanke på stadens aura. Alltså får du nog aldrig se Las Vegas Casinos eller Las Vegas Gamblers skrinna runt på en isbana. Synd, det hade varit roligt. Men jag tycker att vi kan låta dem få klura på det där ett tag.

Så, åter till verksamheten. Det är fredag och folk kanske känner sig lite extra busiga på sina arbetsplatser idag. Jag kan avslöja att det är precis likadant på alla hockeyarbetsplatser runtom i världen. Ett litet prank kan liva upp en annars ganska grå och inrutad tillvaro. Men istället för att byta ut Peters morgonkaffe mot Jägermeister, ändra Mariannes bakgrundsbild på jobbdatorn eller tejpa fast Martins ryggsäck i en stol så att hela stolen följer med när han ska lyfta upp den, tar man till andra knep för att få sig ett garv. Några återkommande saker som jag stött på i min research:

  • Skära av skridskosnörena till hälften, så att den intet ont anande spelaren själv sliter av snöret när hen drar åt över vristen.
  • Dagens ishockeyklubbor är i regel ihåliga och högst upp på skaftet finns en tillslutande knopp. Den kan man ta av och fylla klubban med något roligt, till exempel vatten eller grus. Superskoj.
  • Ta en lagkamrats skridsko (eller handske) och fylla med raklödder. Klassiker.
  • Byta plats på tröjor så att två spelare blir ”varandra” (det funkar inte alltid eftersom man gärna dubbelkollar att namn och nummer stämmer, men kan vara kul om man tar sig ända ut på isen innan det uppdagas).

Fler exempel kan ni hitta i den här videon som jag hittade på videosajten Youtube:

Så, det var några exempel. Hockeyspelare tillbringar så klart väldigt mycket tid ihop och sådana här saker är väl oundvikliga i sådana sammanhang. Det är också ett uttryck för en slags grabbaktig sammanhållning. Ett garv. Ibland går det säkert överstyr när gränsdragningen inte är riktigt etablerad. Jag kan tänka mig att nykomlingar, som ofta är de som utsätts för pranks, inte alltid tycker att det är superskoj. Men vad gör man? Håller masken så klart. Böla går inte. ”Kom igen, det var ju bara ett skämt”.

Faktum är att pranks är ett ganska gammalt fenomen i hockeyvärlden. En bra källa till ishockeyinformation är amerikanska Hockey Hall of Fame, som har en sida tillägnad vad de kallar ”Hockey humour”. En historia handlar om den legendariske Sven Tumba. När han spelade i NHL hade typ alla spelare löständer som man förvarade i glas vid sin plats i omklädningsrummet. En dag när Sven kände sig lite busig, kom han till jobbet lite tidigare och bytte plats på glasen. Så när lagkamraterna skulle trycka in garnityret var det visst inget som passade. Tyvärr föll inte skämtet i god jord hos kamraterna. Vem vet, man kanske inte skämtar om tänder. Kanske hade det med hygien att göra också. Well well. Mer historier hittar du här.

Jag tackar för den här veckan och återkommer på tisdag. Tack och trevlig helg!

sportbloggar.info

En reaktion på ”24. Hockeyn och skämten”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *