25. Hockeyn och åldern

Välkomna till Hockeyrelaterat vecka 29!

Tidsangivelsen i form av veckonummer går särskilt ut till er som har semester, ni pratar ju alltid om era veckor. Hoppas ni har det superbra och att ni också hinner fånga lite Pokémons mellan varven. Glöm dock inte att lyfta blicken då och då.

Innan, under och efter fotbolls-EM pratade alla om Zlatan Ibrahimović, ni vet han som spelar forward och tydligen råkade köra alla mätinstrument i taket under fystesterna för Manchester United. Hur som helst. Det mesta som sägs om Zlatan ställs alltid i relation till hans ålder, som bestämt är en bit över genomsnittet. 34 år. Hur kan han vara så bra? Min gissning är att ålder är en siffra och där hade vi egentligen kunnat lämna det. Men så klart måste jag leda in detta på min favoritsport. Hur är ålder inom ishockey? Pratas det mycket om ålder? Vid vilken ålder är en spelare som bäst? Vi tar reda på mer, kom igen!

Den erkända sporttidningen (haha) Allt om vetenskap publicerade en liten blänkare inför hockey-VM 2014, där de refererade till en kanadensisk studie som visade att en forward har sina bästa år runt 27-28 års ålder medan en back tar lite längre tid på sig, 28-29. Men även efter peaken kan en spelare hålla hög nivå i flera år. Forwards börjar dala först efter 32 och backar efter 34. Naturligtvis med cirka miljarder undantag. Studien gjordes vid University of British Columbia och baserades på individuell statistik från över 2000 NHL-spelare under tidsperioden 1997-2012. Kul projekt. Jag gillar skarpt att den kanadensiska hockeyhysterin får frodas även innanför akademins väggar. Mycket bra. Här är en artikel från universitetets egen sida som beskriver projektet mer utförligt. Projektet avser bara manliga ishockeyspelare, men det är alltid något.

Min känsla är att ålder inte är så himla omdebatterat i hockey. För det första håller en hockeyspelare betydligt längre än exempelvis en fotbollsspelare, ingen höjer på ögonbrynen när ett hockeylag värvar en 33-åring på ett femårskontrakt. Ah, okej, på elitnivå alltså. Sen kanske man ska räkna bort målvakter också. De är oftast lite äldre, både i hockey och fotboll, och där kanske det inte är någon jätteskillnad. Bengt Andersson vaktade fotbollsmål i Allsvenskan tills han blev 41. Nu spelar han, efter lite Wikipediaefterforskning, i division 6-klubben Älvängens IK. 49 år gammal. Dominik Hasek simmade mellan stolparna i NHL tills han fyllt 42, sedan åkte han hem till Tjeckien och trappade ner. Men okej, bland utespelarna då, där finns skillnader i den absoluta idrottstoppen. Jaromir Jagr är 43 och spelar i NHL, Chris Chelios var 47 när han slutade. I Svegs IK spelar Ingrid Larsson och hon har fyllt 50. Det skojar man inte bort. Men visst, ålder kanske inte är så viktigt bakom riddarrustningen, man blir ju rätt anonym.

Jaromir Jagr tycks varken åldras eller tröttna på att ställa upp i landslaget.
Jaromir Jagr tycks varken åldras eller tröttna på att ställa upp i landslaget.

Det intressanta är att hockey är en oerhört snabb sport och snabbheten torde väl vara det som försvinner fortast med åldern. Så tänker jag. Hur ofta snackas det inte om att Zlatan, 34, är lite långsam? Sedan att han väger 100 kilo och är två meter lång, det kommer liksom i andra andetaget. Men visst, såväl fotbollsspelare som hockeyspelare kan väl i viss mån kompensera hastighetsbortfallet med ett väl utvecklat spelsinne. Sådant blir nog bara bättre med åren.

27 år är jag. Undrar hur länge jag håller för gubbhockey. Flera har ju passerat 50, så det måste väl jag också fixa. Eller hur? Annars får jag väl börja spela golf eller boule. Eller bågskytte.

Äsch hörni, ut och jaga Pokémons så hörs vi på fredag. Kram!

sportbloggar.info

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *