31. Hockeyn och välgörenheten

Hallå där!

Hoppas allt är bra. Först en liten uppdatering gällande det blivande NHL-laget i Las Vegas, som jag skrev om för några veckor sedan. De hade ju problem med att hitta på ett bra namn och ännu verkar ingen lösning vara i sikte. Nu senast föreslog ägarna Black Knights, men det var upptaget och för dyrt att köpa loss. Inte heller Knights gick an eftersom det ägs av ett kanadensiskt juniorlag, London Knights. Vilken soppa, va? Vi har nog inte sett slutet på den här historien. Mitt förslag är att sälla sig till djur-gänget, alltså de lag som heter en typ av djur i efternamn. Jag har till och med skrivit om det. Klicka och återupplev! Djur är faktiskt en bra lösning. Och vad jag vet har de inga anspråk på namnrättigheter. Kom igen nu Vegas. Gör något av det här nu. Vi andra måste gå vidare i våra liv.

Så, dagens ämne då. Jo. Idag tänkte jag titta närmare på två parhästar, nämligen ishockeyn och välgörenheten. Varför inte börja i Sverige? Okej. I hockeystaden Örnsköldsvik startades 2002 en stiftelse som fick namnet Hockeyproffsens stiftelse. Det är, precis som det låter, en stiftelse bestående av (mest pensionerade) hockeyproffs. Bland andra Peter Forsberg och Markus Näslund, varav den förstnämnde bidrog med stora delar av stiftelsens startkapital. Syftet med Hockeyproffsens stiftelse är att i första hand bidra ekonomiskt till barn och ungdomar i behov av vård, i andra hand att bidra till att skadade eller handikappade barn och ungdomar ska kunna ta del av idrottsliga och kulturella värden, exempelvis genom resor. Nära knutet till Hockeyproffsens stiftelse är hockeylaget Icebreakers, ett lag bestående av diverse proffs som samlar in pengar till stiftelsen genom uppvisningsmatcher, golfturneringar och annat som inbringar flis. Mest verksam är man i norra delen av Sverige.

Internationellt (eller ja, på engelska) heter det så klart charity och är en fullkomligt enorm industri. Det finns inte ett NHL-lag som inte regelbundet besöker sjukhus och hänger med sjuka barn. Jo men det är sant, kolla bara på de här förebilderna.

Och de här!

Det är också vanligt med auktioner, racertävlingar och uppvisningsmatcher av olika slag. Varför inte lyfta fram Five Hole for Food? Det är en landhockeyturnering där deltagarna, förutom utrustning, tar med sig en massa mat som sedan doneras. Turneringen startade 2010 och spelas ett par gånger om året på olika platser runtom i Kanada. Både gamla hockeyproffs och glada amatörer brukar delta. I all sin enkelhet är Five Hole for Food ett fint initiativ som lockat många sponsorer och fått stor medial uppmärksamhet. Och namnet, det tror jag syftar på att det vanligtvis finns fem sätt att göra mål: I alla fyra hörnen och mellan benen. Vi gissar på det va? Här är en länk till deras officiella sida.

Det är egentligen inget konstigt att välgörenhetsarbete är så utbrett inom ishockeyn, om man betänker att ishockey är ett fenomen vars villkor till stor del styrs från Nordamerika. I Nordamerika har välgörenhetsarbete, eller filantropi, en lång tradition och kan närmast liknas vid en folkrörelse. Många är de miljardärer som regelbundet skänker pengar till olika välgörande ändamål, bland andra Mark Zuckerberg, Bill Gates och Warren Buffet. Det är, kan man säga, en del av det amerikanska samhällskontraktet. Den som lyckats bygga upp en förmögenhet är skyldig att ge tillbaka till landet som gjort det möjligt, menar Pontus Braunerhjelm som är professor i nationalekonomi. Här är en intressant artikel om detta.

På något sätt kan det säkert sammanfattas som frukten av individualistiska idéströmningar kombinerat med en stark samhörighetskänsla med nationen. En sådan kombination finns nog inte på samma sätt i exempelvis Sverige. Vi är mer för att ordna stora galor och samla ihop pengar tillsammans. Här om året drog exempelvis galan Hela Sverige Skramlar ihop över 40 miljoner kronor till människor på flykt. Filantropi i någon slags amerikansk bemärkelse står nog mest Ingvar Kamprad för. IKEA-grundaren skänkte drygt 50 miljoner till sin hemby Agunnaryd under 2014. Vilket förstås bleknar i jämförelse med amerikanska motsvarigheter. Och, till sist så har vi ju då Hockeyproffsens stiftelse, med hockeylaget Icebreakers, som på allvar närmat sig den amerikanska modellen för sportslig välgörenhet. Det blir säkert mer framöver, det brukar bli så. Vi följer utvecklingen.

Vi hörs på fredag igen! Jag hoppas att ni alla får en härlig vecka. Ta hand om er.

sportbloggar.info

En reaktion på ”31. Hockeyn och välgörenheten”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *