39. Hockeyn och målen

Tja!

Jag är tillbaka efter en fullbelagd helg. Så kul. Har varit på trav för första gången. Det jag tänkte mest på är att hästar är fina och springer oerhört fort. Samt att travintresse tenderar att föras vidare över generationer. Nåväl. Därefter åkte jag och spelade ishockey för första gången denna säsong. Också mycket kul. Jag spelade inte så värst mycket i våras eftersom en av mina totalt två axlar krånglade. Men i söndags var jag tillbaka på gubbhockeyn och det kändes bra, mycket bra.

Jag gjorde tre mål på gubbhockeyn vilket får ses som ett godkänt resultat rent personligt. Hade jag gjort tre mål i en SHL-match hade jag förmodligen blivit hyllad som en hjälte. Det är nämligen förbannat svårt att göra mål i ishockey, åtminstone på den nivån där folk liksom har hockeyn som jobb. Det ska jag fördjupa mig mer i. Häng gärna med!

2013 var på många sätt ett ganska bra år. Jag flyttade till Skåne, Tre Kronor vann VM-guld och min iPhone 4 fungerade fortfarande perfekt. Men i svensk ishockey för herrar pratade man mest om att målen blev färre och färre. Alltså, det gjordes typ inga mål längre. Inga alls. Målsnittet hade sjunkit rätt stadigt ända sedan början av 2000-talet, men nu var det liksom löjligt hur svårt det var att få in den där vulkaniserade gummitrissan (ja, pucken alltså). Någon tidning, jag minns inte vilken, hävdade att det gjordes fler mål i engelska Premier League än i SHL. Crazy. Media vände sig direkt till Luleå Hockey, som var det lag som släppt in minst antal (färst!) mål de tre senaste säsongerna. Tränaren Jonas Rönnqvist berättade för Aftonbladet att det var minsann inga konstigheter, Luleå hade duktiga försvarare och jobbade hårt hela tiden. Hela den grejen. Inga genvägar, käka puck. Plus en liten grej bara… att målvakterna hade blivit bättre. Kan det ha varit så enkelt?

Ja, typ. Målvakterna har blivit bättre sedan Honkens tid (jag vet att alla inte håller med), det är inget snack om det. Träningsmetoderna har utvecklats och så klart också det faktiska spelet. Men det är en liten grej till. Skydden är helt enorma. De senaste åren har målvakterna inte bara blivit närmare två meter långa (anses vara lagom längd för målvakter), även deras benskydd har blivit typ två meter breda. Styck. Okej jag överdriver. Men en bidragande orsak till målbortfallet hittar vi här. Det är helt enkelt svårt att hitta luckor. För ett par år sedan gjorde svensk ishockey en del justeringar i målens placering på isen, i hopp om att spelet skulle bli snabbare vilket skulle öka målproduktionen. Men grejen är att en vägg är en vägg. Finns inga luckor så blir det inga mål. Och blir det inga mål blir det i förlängningen ingen publik och då slutar cashen så småningom att rulla in. Så, vad göra?

2015 gjordes en justering av målgården, alltså det lilla utrymme som är målvakternas och som inte får beträdas hur som helst av vem som helst. Den ytan gjordes mindre för att på så vis försvåra för målvakterna och därmed inbjuda till fler mål. Jag har letat runt lite men inte riktigt kunnat hitta någon statistik som visar på vilket sätt målsnittet har förändrats på grund av denna åtgärd. Men troligtvis har det inte hänt så mycket. För det är ju så, att ett lägre målsnitt också beror på att det blivit svårare att komma till avslut. Utespelarna har ju också blivit bättre, på att markera, på att vara taktiskt förberedda och dessutom starkare i sina kroppar. Det är trångt där ute. Jag tror att vi nog kan vänja oss vid att det blir lite målsnålt i hockeyn, åtminstone så länge man envisas med att hela tiden vara så jäkla duktig på alla positioner. Men målvakterna lär ju vara glada. Det är deras marknad.

Två meter lång, två meter bred.
Två meter lång, två meter bred.

På gubbhockeyn är det annorlunda. I söndags slutade matchen ungefär 11-9 till mitt lags fördel. Vi har inga problem med att göra mål. Jag bjuder härmed in representanter för svensk ishockey. Söndag 17.30 i Malmö Arenas träningshall. Så får ni se på mål. Väl mött.

Och vi andra, vi hörs på fredag! Ha det bra nu.

sportbloggar.info

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *