75. Hockeyn till havs (på ett litet ungefär)

Tja kamrater!

Vad roligt med all snö. Jag välkomnar vintern. Nu är det dags för människor att damma av sina gamla JOFA-griller, placera barnen i pulkor och därefter vallfärda mot kommunala isbanor i vårt avlånga land. Ursäkta cynismen. Det var faktiskt inte meningen. Jag älskar allmänhetens åkning utomhus, på riktigt. Förra året höll vi till i Folkets park här i Malmö. Det finns en helt okej bana där.

Sommaren känns avlägsen, men vänta bara, den kommer fortare än ni anar. Jag vet inte var den här bloggen kommer att befinna sig då, alltså om den kommer finnas kvar i sin nuvarande form, men oavsett vad så måste ni lova mig att minnas det här inlägget (nummer 75) varje gång ni badar i en pool någonstans i världen. Varför? Jo, för idag ska jag berätta om ett somrigt alternativ till ishockey. Underwater hockey!

När man pratar om hockey så pratar man i regel om ishockey. Det finns ju så klart också landhockey och inlinehockey (som jag skrivit om i text nummer 54) men dessa sporter måste alltid preciseras närmare. Hockey betyder ishockey. Vad det minst av allt betyder är underwater hockey. Det kallas också octopush och är, hör och häpna, en helt okej-stor sport i England.

En octopush-match spelas under ytan på en bassäng, mellan två lag med sex spelare vardera på ”planen” samtidigt. Avbytarbänken är, ursäkta ordvitsen, lite flytande och återfinns oftast ovan vattenytan. Pucken, för det finns ju en sådan, ska vispas in i motståndarnas mål med hjälp av en 35 centimeter lång pusher, eller ja, det är en slags klubba helt enkelt. Spelarna simmar omkring iförda simfötter, masker, snorklar, handskar och mössor med respektive lags färger. Det finns så klart också domare som håller koll på att alla regler följs. Äsch hör ni, vad jag pratar. Här är en film som visar hur det går till!

Underwater hockey hittades på redan 1954 av en britt som hette Alan Blake. Sporten spreds först till Sydafrika och därefter till Kanada och Australien. Idag är den även hyfsat populär i delar av Asien. I Sverige är underwater hockey en i det närmaste helt okänd sport med exakt noll komma noll procent organiserat spel. Vilket jag tycker är lite märkligt. Jag menar, det finns ju andra vattensporter som (hehe) flyter rätt bra, som typ vattenpolo och… nej jag kom inte på några fler. Men ändå. Någon kan väl dra igång ett lag? Jag är inte så bra på att simma snabbt men jag har ett helt okej spelsinne och kan fungera som någon typ av back. Kom igen. Det vore så tråkigt om octopush fortsätter (hihi) gå mot strömmen och vägrar få fäste i vårt idrottsland. Ända in i kaklet ska vi, okej?

Jag ska tagga ner med ordvitsarna. Men innan jag avslutar texten måste jag berätta om riskerna för skador när man håller på med den här sporten. Underwater hockey är ingen fullkontaktsport och det är ju för väl, men det går så klart att göra sig illa ändå. Förutom lindrigare åkommor som muskelsträckningar och kanske lite rivsår måste jag göra en heads up för pucken. För att övervinna vattnets tröghet väger den hela 1,5 kilo. ETT KOMMA FEM KILO. Som en gammal mobiltelefon. Eftersom underwater hockey spelas utan hjälm måste man alltså akta sig när trissan, eller vi kanske ska säga den runda tegelstenen, kommer forsande som en missil. Drunkningstillbud ska vara ovanliga men lär väl gissningsvis ha inträffat, sporten har ju trots allt utövats i över 60 år.

Vid närmare eftertanke tror jag ändå att jag håller mig till riktig ishockey på vinterhalvåret och vilar mig i form under sommaren. Octopush är inget för mig. Men hör av er om ni behöver en coach, eller om ni vill komma i kontakt med mig i andra ärenden. Mejladressen är john@hockeyrelaterat.se. Här är jag åter på fredag!

Kram!

En reaktion på ”75. Hockeyn till havs (på ett litet ungefär)”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *