97. Hockeyn och det behagliga ljuset

Hej!

Oj, vilken helg. Många mil på vägarna. Två spelningar i två städer med hemresa emellan. Det var superkul, men… det straffar sig. Trött nu. Och sommartid på det. Precis vad jag inte behövde. Men okej, det är lugnt, och Hockeyrelaterat måste så klart produceras ändå. Vad har vi idag då?

Först tänkte jag att jag skulle kommentera Nygren-händelsen och liksom djupet. Ni har kanske läst om Färjestads lagkapten Magnus Nygren som rumlade runt på Karlstads gator i lördags kväll och fällde (minst) en rasistisk kommentar till en medmänniska. Här kan man annars läsa mer. Nu har ju dock hela hockeyvärlden redan hunnit fördöma detta och jag vill inte direkt tillföra något till diskussionen. Men jag kan väl hålla med. Det var rätt dumt att uttrycka sig på det viset.

Istället ska jag skriva om något roligare. Åtminstone roligare än rasism, vilket borde vara enkelt. Som liten knatte var jag ibland i de stora arenorna och tittade på ishockey. Globen och Hovet. Det var coolt när spelarna åkte in på isen till tuff musik och dov belysning. Men jag gillade också när musiken tystnade och arenan tändes upp strax innan matchstart. Ljuset var så behagligt. Så varmt. Drygt 20 år senare sitter jag med en någorlunda välbesökt hockeyblogg (tack allihopa) och har bestämt mig för att lära mig mer om ishockeyarenornas belysning. Och nu ska jag dela med mig av det jag har lärt mig. Till min hjälp har jag en fantastisk studie som jag hittat på det lika fantastiska Internet. Titta ni också. Studien är från Tekniska Högskolan i Jönköping och är delvis finansierad av Svenska Ishockeyförbundet, vilket gör den hyggligt trovärdig och inte särskilt tendentiös.

Hela grejen med belysningen på ishockeyarenor är att den ska vara behaglig för alla inblandade. Spelare, funktionärer, publik samt TV-kameror. Därför är det viktigt att ljuset är konstant och utan flimmer. Om ljuset flimrar eller blinkar till kan en slow motion-repris vara helt förstörd, samtidigt som det är otroligt enerverande för de som faktiskt vistas i hallen. Visste ni förresten att man är som mest känslig för flimmer mellan 16 och 20 års ålder? Sedan blir man för trög för att uppfatta så pass snabba förändringar. Betryggande, jag vet.

Traditionellt har stora lysrör med metallhalogen använts som huvudsaklig ljuskälla i ishallar. Dessa har uppenbarligen fungerat bra, jag har aldrig mått dåligt, men de har så klart haft sina nackdelar. En stor nackdel är att dessa värmealstrande system visat sig ha påverkat temperaturen isen. Ser man på. Ni som hängt med i Hockeyrelaterat minns kanske från text 74 att idealtemperaturen för isytan är tre till fem minusgrader och det vore ju olyckligt om lysrören skulle förstöra alltihop, eller hur? Ja, sedan är väl inte de där gamla lamporna hundra procent energieffektiva heller. Men här kommer det fina: Det är ny teknik på gång och vi är mitt inne i ett skifte.

Studien jag länkade till handlar egentligen om huruvida LED-belysning ska vara den nya grejen i våra ishallar. Mycket tyder på att det ska vara så. Färgåtergivningen är minst lika bra som med konventionell teknik och vad gäller temperatur så blir LED-lamporna inte i närheten lika varma som vanliga lysrör, vilket gör dem idealiska att använda i kalla miljöer. LED-lampan till och med gillar när det är kallt, då fungerar den som bäst. Den är också energieffektiv och håller typ hur länge som helst, en inte obetydlig detalj eftersom det är rätt knepigt att byta lampor i en ishall. Det enda som är svårare är väl baklyktorna på min bil, men den kan jag ju lämna in. Lämna in en ishall om du kan. Här är ett klipp från utomlands! Bridgestone Arena i USA, där bland andra NHL-laget Nashville Predators spelar. De har LED och det är coolt.

Ja, det är mycket som är bra med LED-belysning. Studien visar att alla gillar det – spelare, publik och TV-folk. Vissa spelare uppger att de känner sig piggare och att ljuset påminner om dagsljus. Toppenbra ju. Publiken är glad för att pucken syns även när den flyger i luften och att skuggorna på isen förefaller vara naturliga. TV-producenterna är glada för att inga repriser går sönder. Äsch. Det finns visst inga nackdelar. Studien är från 2014 och vid det här laget bör väl alla stora arenor ha bytt ut sina gamla lysrörsarmaturer. Eller? Mejla mig om ni vet mer: john@hockeyrelaterat.se.

Så där då. Den här bloggtexten har idag varit lite längre än vanligt men jag hoppas att det är okej. Jag återkommer på fredag igen.

Kram!

En reaktion på ”97. Hockeyn och det behagliga ljuset”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *