21. Hockeyn och hudfärgen

Hej vänner!

Hoppas att helgen varit fin mot er. Själv har jag tagit det ganska piano. Lite sommarshopping och lite öl. Och så klart en del EM-fotboll. Superhärligt. Men så plötsligt är det tisdag och då ska den ut, texten. Och här är den, en lite annorlunda text som kanske kan vara intressant. Om hockey och hudfärg.

1895 i Nova Scotia, Kanada, bildades Coloured Hockey League. Det var en hockeyliga innehållandes lag från de östra delarna av Kanada. Samtliga spelare var svarta och det var, som ni säkert förstått, också en förutsättning som ligan vilade på. Coloured Hockey League höll igång ända fram till det sena 1920-talet och pågick alltså under en period samtidigt som NHL (som ju bildades 1917). TV-kanalen ESPN sände ett inslag om Coloured Hockey League för några år sedan. Mycket intressant. Tack vare Youtube kan ni också få se det:

I januari 1958 debuterade den kanadensiske högerforwarden Willie O’Ree i NHL och blev därmed den förste svarta spelaren att spela för världens främsta hockeyliga. Boston Bruins blev hans första och enda NHL-adress. Under sin ganska långa karriär harvade han mest runt i olika farmarligor och fick egentligen bara göra sporadiska inhopp i NHL, men hans karriär ska naturligtvis ändå ses som banbrytande. Hans medverkan gjorde att svarta och vita spelare för första gången spelade tillsammans i NHL. Och med tiden fick fler svarta spelare chansen att spela ishockey på högsta nivån, manliga som kvinnliga. Bland dem flera riktiga superstjärnor som Grant Fuhr, Jarome Iginla, Anson Carter och Angela James.

Anson Carter i Vancouvers kläder.
Anson Carter i Vancouvers kläder.

Att hockey är en sport dominerad av vita är svårt att argumentera emot. Det är väl i så fall mer intressant att fråga sig vad detta kan bero på. Och frågar ni mig, vilket ni kanske indirekt gör eftersom det ju är jag som skriver, så finns det inget enkelt svar på frågan. Det enda som i mitt tycke hjälper är att se på detta genom ett intersektionellt perspektiv, för det finns många faktorer som samverkar i ämnet och människor är ju komplexa varelser.

En tidig reflektion skulle kunna vara att hockey kräver is vilket ställer vissa krav på klimatet, vilket i sin tur försvårar (men inte omöjliggör) ishockey på stora delar av jordens yta som mest befolkas av svarta. Men ser vi bortom detta uppenbarar sig andra förklaringar. Till exempel att hockey är en sport som mest utövas av en välmående medelklass som mest representeras av vita människor. Där finns de ekonomiska förutsättningar som sporten kräver. Men det finns fler aspekter. I Cecil Harris bok Breaking the Ice – The Black Experience in Professional Hockey beskrivs ett scenario där hockeyn historiskt sett inte velat stöta bort den vita publiken genom att ge plats för svarta spelare. Det ökade antalet svarta spelare ska inte bara ses som ett uttryck för ökad tolerans, för det finns fortfarande mycket rasism inom sporten. Mycket av problemet skulle alltså kunna springa ur detta. Samt, en ganska tydlig bild av hur en hockeyspelare ska vara i övrigt.

För hur man än ser på det, är det inte bara en i sammanhanget avvikande hudfärg som kan försvåra en hockeykarriär, kanske framförallt för män. Det kan även vara problematiskt att vara till exempel homosexuell. Harris beskriver också i sin bok att europeiska spelare fått svårt att leva upp till normen när de äntrat Nordamerika, eftersom bilden av manliga hockeyspelare som vita, heterosexuella och dessutom engelsktalande varit svår att ifrågasätta. Vissa saker rör sig ofantligt långsamt.

Tillbaka till Coloured Hockey League. Det korta inslaget ovan (det finns mer på Youtube för den som vill förkovra sig) vittnar om att det vi förknippar med modern hockey, så som exempelvis slagskott, uppfanns av kanadensare i östra Kanada för över 100 år sedan. Ändå rätt intressant, visst?

Så, mina vänner. Nu tackar jag för mig och så återkommer jag på fredag. Jag jobbar på en grej som kanske kan bli rätt cool, men får se om jag hinner klart. Annars blir det något annat!

Kram.

sportbloggar.info

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *