28. Hockeyn och huvudbonaden

Hej!

Hoppas allt är bra med er. Jo jag mår fint, tack. Nyfriserad och allt. Så här års blir jag blond som ett barn i barret, men det är bara att gilla läget och vara glad för det lilla. Idag är det fredag och det brukar ju betyda lite lättsammare ämnen. Jag har precis druckit morgonkaffe. Vi får se hur detta går, men jag har goda förhoppningar.

Jo, jag tänkte faktiskt stanna till lite vid huvudet idag. I Hockeyrelaterats begynnelse skrev jag en text om hjälmar och det är väl enda gången jag verkligen fördjupat mig i knoppen. Men nu så. Idag handlar det om en stor industri kopplad till ishockeyn, nämligen kepsar. Nä, tänker ni, nu har han nog sniffat plastic paddingen, inte kan man väl göra blogg om kepsar? Joråvisst kan man det, säg inget annat. Häng med nu hör ni, och passa på att ha lite roligt i era Baden Baden-stolar.

Så här: Idag kan du, om du vill, köpa en New York Rangers-keps (säger vi) på H&M, Dressmann och kanske till och med på Ica Maxi (hör med din lokala Ica-magnat). Så har det inte alltid varit men så är det idag. NHL-kepsar är numera big business även utanför USA. Och inte bara kepsar med NHL-motiv för de inbitna fansen. Även hockeyspelare själva, åtminstone manliga, bär skärmmössa så fort de inte bär hjälm. Men varför är det så poppis med kepsar inom ishockey? Varifrån kommer detta? Den här frågeställningen är ju inte direkt något som Vetenskapsrådet sponsrar, men Hockeyrelaterat har aldrig behövt begränsa sig på det viset. Tur.

Nummer ett. Det är alltså fråga om en keps av modell baseballkeps, inget annat. Ja, så heter det tydligen. Baseballkepsen har fått sitt namn efter sporten baseball (ni hajar det va?) och baseball är en av de absolut största sporterna i Amerika. Kepsen bärs ofta i baseballsammanhang (både av de som spelar och de som tittar) vilket alltså betyder att den bärs väldigt ofta… av väldigt många. Det är därför inte konstigt att kepsen sipprat över till ishockeyns värld och fått stort genomslag även där, för även ishockey är en hyggligt populär sport. Det finns säkert gemensamma intressen inom merchandise mellan företag kopplade till de båda sporterna. Och jag är säker på, att om hjälmtvånget skulle upphöra, skulle NHL-spelarna bära kepsar även på planen. Istället får de bära keps antingen efter matcherna. Som Henke Lundqvist:

Eller innan matcherna, som Sidney Crosby och Jevgenij Malkin:

Så, slut på videovisning. Av någon anledning, oklart vilken, tycks ishockeyspelare gilla att vända på kepsen så att skärmen pekar bakåt. Jag har kommit på mig själv med det några gånger. Fattar inte varför. På detta finns ingen forskning, och jag har faktiskt ingen teori heller, så det får vi lämna. Vad vi kan konstatera är att baseballkepsen är ett amerikanskt fenomen sprunget ur, ja, baseballen. Sen är det ju så att mycket som är amerikanskt också slutligen når butikshyllor i Sverige och i övriga världen. Steget är kort. Atlanten är liten, likaså världen. Hade ishockeyn eller baseballen haft sitt ursprung i Storbritannien hade nog kepsar av den här modellen varit grejen. Lite annan känsla. Vad säger ni?

Henke, är det du?
Henke, är det du?

Så, det var lite om kepsar. Jag då? Jo jag gillar kepsar. Har förvisso bara en men jag använder den ganska ofta. Inte minst när jag åker till gubbhockeyn. Då mumlar jag något om att jag inte pallar fixa frisyren. Och sen trycker jag ner mössan på roten, nästan så att öronen står rakt ut. När jag anländer till rinken är jag inte ensam. Många i gänget sportar kepsar med olika motiv. Min är svart med grå skärm. Inget mer.

Trevlig helg på er!

sportbloggar.info

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *