60. Hockeyn och golfen

Hej mina vänner!

Jag hoppas att ni mår bra. Ja, jag vill att ni ska må bra. Det gör jag, även om jag är sagolikt trött. Men innan jag vilar mig ska jag se till att få ut dagens blogg. Nummer 60. Jisses. Alltså, det är så roligt att få hålla på med detta. När jag började trodde jag inte att ämnena skulle räcka längre än till kanske 20 inlägg, men till min stora glädje har varje text visat sig fungera som inspiration till nästa… och nästa… och nästa. Även om jag i någon mån är självgående tar jag givetvis gärna emot tips på ämnen att beröra. Välkommen att e-posta mig på john@hockeyrelaterat.se. Det kan du så klart göra i helt andra ärenden också. Kritik, beröm, samarbeten och musiktips. Allt genom samma mejladress. Nu kör vi.

I samband med att ishockeylag på hög nivå avslutat säsongen, antingen genom att ha blivit utslagna eller genom att ha vunnit högsta vinsten, brukar man ofta höra/läsa frasen nu börjar golfsäsongen. Frasen fungerar som ett uttryck för att det är hög tid att kliva ut ur ishallen och istället omfamna den förhoppningsvis vårlika grönskan. Läka ihop efter en lång och tuff säsong. Ta semester. Men frasen ska även tolkas bokstavligt. Det är helt otroligt hur många ishockeyspelare som också spelar golf. I somras svämmade mitt Instagram-flöde över av golfande hockeyproffs. De gulliga katterna försvann helt i bruset. Men varför är golf så viktigt för hockeyspelare? Kolla bara på Chicagocentern Jonathan Toews. Vilken stjärna, till och med på golfbanan!

Jag spelar förvisso inte golf själv, har faktiskt aldrig provat, men jag har fått en ganska naturlig förklaring berättad för mig angående golf och hockey. Sättet att hantera en golfklubba ska nämligen inte vara helt olikt sättet att hantera en ishockeyklubba. På så vis påminner de tekniska detaljerna om varandra, något som så klart kan vara ett nog så gott skäl till att hålla på med golf om somrarna. Man måste ju hålla igång muskelminnet. Jo, jag tror absolut på den förklaringen. Och ja, först nu inser jag det märkliga i att jag just nu bloggar om golf och dessutom har mage att presentera tekniska slutsatser… utan att jag så mycket som besökt en golfbana. Men det är okej va? Hoppas det. Mejla gärna lite kritik annars.

Men okej, det finns så klart ett annat skäl till att hockey och golf hör ihop och där är jag betydligt mer påläst. Det handlar om klass. Både golf och ishockey är historiskt sett att betrakta som societetssporter. När ishockeyn kom till Sverige fick den först fäste i storstädernas översta samhällsskikt. I takt med efterkrigstidens ökade välstånd kom sedan fler kommunala anläggningar att byggas, vilket innebar en slags demokratisering. Ishockeyn kom då närmare en större del av befolkningen och blev så småningom en av landets mest populära sporter. Mer om det i det här gamla inlägget! Men, trots demokratiseringen råder det ingen som helst tvekan om att ishockeyn först och främst är en sport för medelklassen och uppåt. Fortfarande. Även om alla, i linje med idrottsrörelsens mål, ska vara välkomna att delta.

Golfen har väl inte riktigt haft samma resa, men har ju också haft andra förutsättningar. Det råder också delade meningar om huruvida det egentligen är en sport. Historiskt sett har golf fungerat dels som avkoppling för de mer bemedlade människorna, dels som ett viktigt tillfälle för att knyta affärskontakter under sansade former. Även om sporten idag utövas av hundratusentals människor i olika samhällsklasser, finns överklassladdningen kvar. Det gäller allt från strikta krav på klädsel till att faktiskt kunna ta sig tid till att gå 18 hål mitt i veckan. Plus hela avkopplingsgrejen. Nej, golf är nog inte för alla. Men inte bara det. Kopplingen till idrottsrörelsen är nämligen intressant på det viset att golf inte presenteras som en ”vanlig” sport, så som exempelvis ishockey och fotboll. Istället är golfen en ”specialidrott”, sorterad under Svenska Golfförbundet (SGF) som i sin tur är ett specialidrottsförbund. Jojomen, nog är golfen allt lite speciell. Lika delar avkoppling som sport. Sedan är det så klart tiden på året som gjort golfen så poppis bland hockeyspelare. Golf är ju en sommaraktivitet vilket gör det svårt för exempelvis fotbollsspelare att vara med, då deras säsong är i full gång. Medan hockeyspelarna är lediga.

golf_ball_2
I grönskan efter en lång säsong.

Så vad har vi? En vanlig sport och en specialidrott, förenade genom klubbgrepp och samhällsklass. Jo visst har de en del gemensamt, hockeyn och golfen. Men nog får golfen i första hand tjäna som avkoppling för den stressade hockeystjärnan. Näringslivstopparna får göra sina affärer några hål framför. Typ så. Vi stannar där.

Tack för att ni läste! Vi hörs åter på tisdag. Kul ju!

Kram!

sportbloggar.info

En reaktion på ”60. Hockeyn och golfen”

  1. Det här var kul att läsa. Fast jag fattar inte hur klubbfattningen kan vara så lika. Undrar hur en golftekning ser ut. Klassfrågan är intressant. Och kan man diskutera affärer på rinken och göra upp med något riktigt råkurr eller bara en vanlig knätackling? Och kan golf bli en sport för migranterna som behöver integreras? Tänk när vi får ut alla dom kidsen från t.ex. Afrika och Mellanöstern i hockeyklubbarna. Då kommer Sverige vinna VM alla gånger. Och när invandrare från Etiopien och Kenya börjar hasa plank och gå i skidgymnasium. Good Night Norway!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *