77. Hockeyn och kaptenerna

Hej alla!

Har en fin helg i bagaget. Jag spelade faktiskt ishockey i söndags, för första gången på länge. Så roligt att vara igång igen. Förutom det så hade vi en liten bjudning i lördags kväll varvid jag fick tidernas bästa gå bort-present. Eller vad sägs?

Super Mario.
Super Mario. Ett stycke ishockeyhistoria.

Japp, två hockeykort föreställande Mario Lemieux, inplastade och allt. Lemieux ja, han hade en minst sagt annorlunda karriär. Han debuterade i Pittsburgh Penguins 1984 och kom att stanna där hela tiden. Ja, förutom de två uppehållen då. 1993 drabbades han av lymfcancer, vilken som tur var upptäcktes i tid och gick att bota. Året därpå gjorde han comeback men valde sedan att sluta spela. Men sedan, och nu är vi runt år 2000, ryckte det på nytt i hockeynerverna så till den grad att han skrev på ett nytt kontrakt med Pittsburgh. Ett närmare fyra år långt uppehåll verkade inte ha varit några problem. Han kom snabbt in i tugget och spelade bra hockey i ytterligare sex år. Snyggt.

Precis som många framstående spelare var Lemieux också lagkapten för sitt Pittsburgh. Och ja, det är klart, världen kryllar ju av lagkaptener i olika lagsporter. Men lagkaptensprylen är lite speciell i just ishockey. En hockeylagkapten är till exempel den enda spelaren i hela laget som får kommunicera med domaren. Alltså: om man som vanlig spelare har synpunkter på en offsideavblåsning eller tycker att motståndarna slarvar med bytena, ja då måste man gå via lagkaptenen som i sin tur meddelar domarna. Om man gör det själv riskerar man utvisning. Japp. Det är hårda bud i Mellerud.

Sen är det ju en annan grej också. Åldern. Att vara kapten innebär att kunna företräda sitt lag såväl på som utanför planen. I många sporter tillfaller därför ofta kaptensrollen en äldre och erfaren lagmedlem, för man ser ju liksom upp till de äldre, eller man borde åtminstone göra det. I herrfotbollslandslaget chefar numera Andreas Granqvist, 31, och för damerna gäller Lotta Schelin, 32. Medelåldern tycks vara hög även på klubblagsnivå enligt den – förvisso något begränsade – research jag företagit mig. Men i hockey då? Ja, på landslagsnivå är det oftast äldre förmågor, men på klubbnivå spelar åldern inte nödvändigtvis så stor roll. Connor McDavid var 19 år och 266 dagar ung när han blev lagkapten för Edmonton Oilers. Och Emily Pfalzer leder just nu NWHL-laget Buffalo Beauts blott 23 år gammal. Ungdomarna är onekligen i framkant.

Jämte en hockeylagkapten, vilken man för övrigt känner igen genom C’et på bröstet, finns i regel en till två alternerande lagkaptener. Den eller de brukar ha ett A på tröjan. En alternerande lagkapten ska rycka in om den ordinarie får förhinder. Vidare är målvakterna ett kapitel för sig. I svensk och övrig internationell ishockey får inte målvakter utses till lagkaptener av praktiska skäl – de behöver vara skapligt mobila när de ska kommunicera med domarna och det finns ingen målvakt som är skapligt mobil. I NHL är det dock tillåtet, men extremt sällsynt och omgärdat av speciella regler som jag inte har särskilt bra pejl på. Inför säsongen 2008/2009 utsågs Vancouvers målvakt Roberto Luongo till lagkapten. Men redan året efter fråntogs han ansvaret eftersom rollen ansågs inverka negativt på hans målvaktsspel, plus att hela grejen var… allmän besvärlig. Så kan det vara. Läs hela historien här!

Inget långsiktigt kaptensämne.
Inget långsiktigt kaptensämne.

Kaptener hit och kaptener dit. Jomenvisst, i hockey fyller kaptenen verkligen en viktig roll. Vem skulle man annars skicka fram för att klaga på domaren? Det är ju inte rimligt att göra det själv om man riskerar att bli utvisad, liksom. För övrigt är jag starkt emot att klaga på domare eller domslut. Hockeyn går på tok för snabbt för att man ska ödsla energi på sådant. Hör ni det, ni råskinn där ute. Ta en banan och lugna ner er. Det önskar vi (jag) på Hockeyrelaterat, som också är världens trevligaste hockeyblogg. Det var kul att ni läste!

På fredag hörs vi igen! Ha det!

Kram!

2 reaktioner på ”77. Hockeyn och kaptenerna”

  1. Hej. Vilken skillnad kan ett bra ledarskap från en lagkapten göra för ett lag? På vilket sätt skiljer sig detta ledarskap från tränaren/coachens? Är det meningen att de ska samarbeta i sitt ledarskap? Eller blir lagkaptenen ett språkrör för spelarna? Eller är den viktigaste delen av uppdraget att kommunicera med domaren? Är det inte bättre att låta coachen sköta denna? Många frågor. Antar att rollen kan utformas på olika sätt. Händer det inte att spelarna väljer sin lagkapten?

    1. Hej! Bra frågor. Textens syfte var mer att belysa roliga detaljer kring kaptensskapet, men så klart hade jag kunnat analysera mer. Vad jag vet (inte helt säker) så riskerar coachen precis som vanliga spelare utvisning om han eller hon försöker prata med domaren, men det är inte särskilt vanligt att det händer. I så fall får coachen se matchen från läktarplats. Jag har varit med om att vi spelare har valt kapten själva. Men på högre nivå tror jag att den utses av ledningen.

      Lagkaptenen uppfattar i alla fall jag som dels lagets språkrör utåt, dels som länken mellan spelare och ledare. En person som håller ihop laget både inåt och utåt, helt enkelt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *