81. Hockeyn och skådespeleriet

Hej på er!

Välkomna. När ni läser har det hunnit bli tisdag, men just nu är det bara söndag och jag är ganska trött. Vi spelade i Ryd igår (tack alla som kom!) och körde sedan hemåt mitt i natten. Klockan var närmare fem på morgonen när jag tumlade in genom dörren till lägenheten. Ja ja, kul var det i alla fall. Nog om det.

På hockeyfronten har det ju också varit festligheter i helgen. I Los Angeles har nämligen årets upplaga av NHL All-Star Game gått av stapeln med pompa och ståt. Det är alltså en årlig sammankomst där de absolut största NHL-stjärnorna buntas ihop i två lag som får möta varandra i en uppvisningsmatch. I samband med detta hålls också en skills competition där alla spelare tävlar mot varandra i diverse grenar, exempelvis vem som skjuter hårdast eller åker skridskor snabbast. Ganska kul att titta på, de är ju så himla duktiga allihopa.

Nu får jag väl komma in på ämnet för dagen, eller hur? Ja! Häromdagen fick en spelare i Karlskrona, vi kan kalla honom Henrik Nilsson (för det heter han), en motståndarklubba över halsen. Motståndarklubbans ägare/brukare blev utvisad för hög klubba (rimligt) men Henrik Nilsson ansågs inte fri från skuld utan anklagades för att ha förstärkt händelsen. Så det blev lite hätsk stämning bland publiken ett tag, för ingen gillar ju en sån där filmare. Ända tills Henrik Nilsson faktiskt började må dåligt på allvar och fick åka till sjukhus för att se över halsen sin. Nu var det som tur var ingen större fara med honom, men det sätter lite fingret på problematiken med filmningar. Hur fungerar det i ishockey egentligen? Hur bedöms sådant här?

Regeln är den etthundratrettioåttionde i Svenska Ishockeyförbundets regelbok och heter Filmning – Diving or embellishment. Definition: En spelare som påtagligt överdriver eller förskönar ett fall, som låtsas blivit utsatt för en förseelse, eller som låtsas vara skadad i ett försök att få en motståndare utvisad. Straffet? Tre månaders fängelse. Äsch, jag skojar. Två minuters utvisning.

Att bli utvisad för diving är ovanligt. Men när det väl händer, är det hyfsat ofta fråga om en dubbelutvisning – alltså att den filmande spelaren (offret) visas ut samtidigt som den attackerande spelaren (förövaren). En slashing (slag med klubban) är ju fortfarande en slashing även om den slashade spelaren försöker få det hela att se ut som ett amputationsförsök.

Det som gör diving ovanligt är att det är svårbedömt för domaren. Ishockey går oerhört fort och rörelseenergier är ibland förrädiska, vilket betyder att även en till synes enkel smäll kan orsaka stor skada. Eller en lång flygtur, som Ryan Getzlaf (även känd från serien Hockey Wives) hade oturen att påbörja precis där domaren stod. Två minuters vila fick han för besväret.

Det är rätt pinsamt, det här med diving. Publiken tycker inte om det och media brukar också rasa. Varför? Därför att det är osportsligt. Det är fusk. Sport i allmänhet och kanske ishockey i synnerhet omgärdas ju fortfarande av ett fair play-ideal, även om det i någon mån håller på att luckras upp eller åtminstone få en annan betydelse. Jag skrev mer om detta i text nummer 58. Men att fuska på det här sättet är emot alla regler, även de oskrivna reglerna. Det sätter sig djupare än en hakning i mittzon. Så det är nog inte utan skam i kroppen som en filmande spelare sätter sig i utvisningsbåset.

Jag fick leta ett ganska bra tag på Youtube för att hitta riktigt tydliga diving-situationer kopplade till ishockey. Ryan Getzlaf’s medeldistansflygning var den bästa jag kunde hitta. Som av en händelse valde jag att göra en ny sökning, men bytte ut ishockey mot fotboll. HAHAHA. Här finns så mycket mer! Avsaknaden av skydd gör att kroppskontakten blir mer tydlig… eller ja, otydlig då. Sedan är det ju vanligt med filmningar i fotboll, förmodligen vanligare än i ishockey. Det till och med anses rimligt att söka frispark genom att försätta sig själv i en situation där man riskerar att bli omkullvält. Ja ja, jag ska inte utveckla detta ytterligare, det blir lätt lite fånigt att jämföra på det här viset. Jag gillar ju fotboll också.

Hör ni, jag måste göra andra grejer nu, men texten är ju klar så det känns ändå bra. Ni får ha det så himla bra. Och kom tillbaka på fredag.

Kram!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *