89. Hockeyn och allergierna

Hej gänget!

Kul att ni läser! Om det är första gången så kan jag meddela att ni befinner er på Hockeyrelaterat, en lite speciell hockeyblogg som huserar i ett litet litet hörn av Internet. Här skriver jag två gånger i veckan om saker som kan ha anknytning till ishockey. Och skulle något inte ha anknytning till ishockey så ser jag oftast till att det blir så. Det hela är egentligen ganska enkelt. Bara att hänga med. Välkomna att höra av er om ni undrar något, enklast via e-post: john@hockeyrelaterat.se.

Häromveckan nåddes jag av en nyhet som nästan fick mig att glömma bort frukostkaffet. Det handlade om Chris Truehl, en ishockeymålvakt som spelar för det amerikanska universitetslaget Quinnipac University, och hans något annorlunda kamp för att kunna leva ett så normalt ishockeyliv som möjligt. Chris Truehl är nämligen allergisk mot is.

Cold urticaria heter sjukdomen och innebär att Truehl är överkänslig mot is och ja, låga temperaturer. Det är förstås olyckligt att han tvingas utsätta sig för is i sin yrkesutövning, men Hockeyrelaterat vill gärna påpeka att det säkert finns andra karriärvägar om Truehl bara visar framfötterna och sköter skolan sin. Eller något liknande. Men han verkar ju ändå trivas någorlunda mellan stolparna. Vad facket säger förtäljer inte historien, vi vet inte ens om Truehl är fackligt ansluten.

I alla fall. Historien om Chris Truehl och hans allergi fick mig att fundera på om det finns andra allergier som drabbar ishockeyspelare i synnerhet. Så jag gjorde lite research, och visst finns det en del åkommor som vi gärna åker på. Exakt vilka allergier det handlar om kan variera, men orsaken till att de uppstår är åtminstone klargjorda. Vid Hudkliniken på Skånes universitetssjukhus gjordes nämligen 2011 en omfattande undersökning där ishockeyrelaterade allergier och dess orsaker utreddes. Studien visade att det rörde sig om kontaktallergier som utvecklats till följd av åtsittande skydd, svettningar och långa duschsessioner. Vi talar alltså om hudåkommor som exempelvis eksem. Ja. Här kan ni läsa mer!

Det är egentligen inte roligare än så. Under ett ishockeypass skaver kroppsdelar mot skydd, eller mot varandra, och bara där fattar man ju att huden säger ifrån. Och sedan ställer man sig i ett halvt rengjort duschutrymme och begraver kroppen i tvål och vatten. För att sedan, om man är riktigt ambitiös, smörja in sig i någon slags kräm som heter någonting med sport och doftar 1980-tal och after ski. Alltså, det är klart att det kan bli fel på sikt. I forskningsrapporten framhålls särskilt duschprodukternas emulgeringsmedel, konserveringsmedel och parfymämnen som särskilt skadliga för huden. Det låter ju inte direkt hälsosamt. Inte alls som rostade rotfrukter under rotfruktssäsongen. Eller som en långpromenad i skogen när hösten precis gjort luften så där frisk och krispig, kanske runt början av oktober.

Men alla drabbas ju inte. Jag har det exempelvis ganska bra, trots att jag spelat ishockey i närmare två decennier och duschat i åtminstone ett och ett halvt. Inte heller har jag känt av någon allergi mot själva isen förutom att den gör lite ont att titta på ibland, men det är väl något med ljuset snarare än isen i sig. Ja, det gör alltså ont i ögonen. Men det brukar gå över efter en stund. Jag är bara lite ljuskänslig i största allmänhet.

Hockeyrelaterat hoppas i alla fall att Chris Truehl går en lysande hockeyframtid till mötes. Med sådana här räddningar blir det nog inga större problem. Bra fotarbete.

Sedan önskar jag att ishockeyspelare världen över kommer tillrätta med sina hudåkommor. Det finns hjälp att få.

Och till sist önskar jag att ni, kära läsare, kommer tillbaka på fredag igen. För då skriver jag om något annat. Tills dess får ni ha det braaaaaaaaaaaa.

Kram!

En reaktion på ”89. Hockeyn och allergierna”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *