91. Hockeyn och bockeyn

Hej där!

Jaha, nummer 91. Det var väl det nummer som Sergej Fedorov hade på ryggen när han spelade ishockey, mest i Detroit va? Jaja, det är ju ett tag sedan han slutade. Idag tror jag att han jobbar som kostymklädd farbror för ryska landslaget. Lite som de luddiga senior advisor-tjänsterna Nicklas Lidström, Mats Sundin och Daniel Alfredsson har i det svenska herrlandslaget. Om du sitter på information om vad de männen jobbar med rent konkret, mejla mig i så fall på john@hockeyrelaterat.se. Det kan du så klart även kan göra i andra ärenden. Läs mer under Konsulttjänster.

Men, det var egentligen inte herrlandslagets nya arbetstillfällen jag skulle skriva om idag. Jag hade faktiskt tänkt skriva om den mest kända (kanske den enda) hybridsporten som spelas på ishockeyrinkar. Alltså en blandning av två sporter. Sporterna är var för sig ganska besläktade, så blandningen blir väl något i stil med kakao och O’boypulver, men ändå. Ishockey och bandy som tillsammans bildar korpsporten hockeybockey.

Först en rättelse. Hockeybockey finns egentligen inte längre. Från och med 1971 benämns sporten rinkbandy, men vem säger det? Hockeybockey är ju ett hundra gånger roligare ord, både att säga men även att skriva. Att benämningen har ändrats avslöjar dessutom att sporten har något slags seriöst skimmer över sig. Inte illa för en korpsport. Men hur spelar man egentligen?

Jo, det är enkelt. Som sagt så spelar man på en vanlig hockeyrink. Laguppställningen är hämtad från ishockeyn, med fem utespelare plus målvakt i vardera lag. Men i övrigt gäller bandyregler. Det finns en boll som ska in i mål – flest mål vinner. Inga tacklingar är tillåtna, inga höga klubbor heller. Alla spelare ska bära bandyutrustning, men det är vanligt att man tummar lite på detaljerna. Mjukisbyxor bör fungera, speciellt om man bara spelar på lek. Men nu ska ni få se. Jag hittade ett klipp från en vanlig sammankomst i hockeybockey. Ni får ursäkta musiken, den fanns där från början.

Och jag som trodde att Söderkamraterna bara höll på med fotboll på grusplan. Men tji fick jag.

Historien om hockeybockey är faktiskt ganska rolig. Den börjar med bandyn. Bandyn var tidig. Den var till exempel långt före ishockeyn i Sverige. Men sedan kom ishockeyn och liksom tog en massa plats på en gång, helt utan att skämmas. Första gången vi skickade iväg en hockeytrupp till OS (Antwerpen 1920) så bestod gänget i princip enbart av gamla bandyspelare. Ishockeyn kapade bandyn, hajar ni? Så blev det. Och när ishockeyn tog över och det började byggas ishockeyrinkar runt om i landet, ja då blev bandyn ännu mer frånåkt. Bandyrinkar var (och är) oerhört utrymmeskrävande, vilket gav ishockeyn ett produktionsmässigt försprång.

Bandyentusiaster såg ingen annan utväg än att liera sig med konkurrenten för att kunna utöva sin sport. Med lite regeluppoffringar gick det bra. Så började de, efter bästa förmåga, helt enkelt spela bandy på ishockeyrinkarna. Och vips var hockeybockeyn född i mitten av 1950-talet.

Under 1980-talet var hockeybockeyn som störst och det anordnades till och med ett gäng internationella mästerskap. Numera för sporten en smått tynande tillvaro, men fungerar ändå som en viktig inkörsport och ett komplement till den riktiga bandyn, speciellt i länder där bandyn inte är så lätt att utöva. Man kan säga att hockeybockey är en slags minibandy. Vilket det faktiskt även kallas på ryska. Ja, fast ryssarna säger ju inte minibandy utan мини-хоккею с мячом.

Jag hoppas att ni tyckte att den här episoden var rolig. Jag tyckte att det var roligt att skriva den. Men men. Hockeybockey är kanske inget för mig, men jag är av uppfattningen alla sporter får finnas. Åtminstone på is. Vi måste kunna dela isen, allihopa – ishockeyspelare, konståkare, hockeybockeyspelare, vaktmästare, sjukvårdspersonal, demoexemplar av Skoda-bilar, röda mattor, Tommy Körberg som sjunger nationalsången, Edda Magnason som sjunger nationalsången, Ebbot som sjunger nationalsången… ja, alla. Isen tillhör alla.

Vi hörs på fredag. Ta hand om er!

Kram!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *