93. Hockeyn och de roliga rekorden

Hej alla läsare!

Jag hade en supertrevlig helg på ÖSTERLEN. Versaler är viktigt. Nej, men allvarligt, det var hur fint som helst. På lördagen badade vi i havet, rekommenderas ej vid nuvarande årstid, men det var ju som man brukar säga skönt efteråt. Vad det nu hjälper när man står vid kanten och tittar ner i det svarta vattnet.

I helgen har jag alltså varken spelat eller tänkt på ishockey, vilket har varit skönt. Men nu är det dags att åter träda i tjänst. Som vanligt har jag börjat med att gräva där jag står och letat igenom nyhetsflödet på jakt efter något att sätta hockeytänderna i, eller ja, fördjupa mig i. Bygga en story, ett sammanhang. Och idag tänkte jag börja i det smått osannolika som hände i Norge häromkvällen. I staden Hamar sattes nämligen ett herrishockeyvärldsrekord i matchen mellan Storhamar och Sparta Sarpsborg. Nej, det gjordes inte rekordmånga mål. Nej, det togs inte rekordmånga utvisningar. Men. De höll på förbannat länge. Matchen avgjordes inte förrän i elfte (!!!!!!!!!) perioden när hemmalaget stötte in 2-1. Världens längsta ishockeymatch har alltså avgjorts i Norge. Vem kunde anat det?

Har vi några andra roliga? Ja, jag tänkte nämligen att vi kunde göra detta till en rekordblogg. Bara för att det är så roligt, och för att ishockeyns historia rymmer otroligt många knasiga rekord. Jag har bara tagit med en knapp bråkdel. All information kommer från Guinness World Records och är således hyggligt faktagranskad.

  • Tidigare i bloggen har jag nämnt världens målrikaste match – när Slovakiens damer spöade Bulgariens med 82-0 i OS-kvalet 2008. En så kallad promenadseger, fast på skridskor.
  • Flest mål i följd gjorde amerikanen Ralph DeLeo i när hans Boston Technical vann med 14-0 över Roxbury Memorial. Två universitetslag, vilket kanske hörs på namnet. Året var 1953 och DeLeo gjorde matchens 10 första mål på ett bräde. Han petade även in elvan i slutet, men det var ju en klen tröst.
  • Flest medverkande spelare i en uppvisningsmatch? Ja, nu behöver ni inte undra längre. 2016 deltog 257 spelare i en uppvisningsmatch på Nya Zeeland, arrangerad av klubben Otago Hockey. Vissa hade förmodligen svårt att få speltid, men vad gör man inte för att få vara med om ett rekord.
  • Mike Sillinger och Brent Ashton kanske mår bra idag, men särskilt kul kan det inte ha varit under deras NHL-karriärer. Båda två är nämligen de mest tradade (bortbytta) spelarna någonsin. Var och en av dem bytte NHL-adress nio gånger under sina år i Nordamerika.
  • Vi stannar kvar i NHL: Färst (minst antal) segrar under en säsong stod Washington Capitals för, när de säsongen 1974/1975 mäktade med blott åtta vinster på 82 matcher. Kämpigt, men också lite lite kul.

Det var några. Min personliga favorit är nog ändå den senaste. Norge-händelsen. Twitterrykten gör gällande att ett antal personer i publiken anmäldes försvunna eftersom matchen drog ut på tiden. Samt att spelarna fick pizzaleveranser för att orka spela. Men visst är det ju lite löjligt ändå, att man måste hålla så hårt på reglerna. Varför gav man inte bara upp och lät matchen avgöras på straffar? Kanske visste man att ett rekord var i görningen och såg chansen att låta norsk ishockey för en gångs skull hamna i världens fokus.

Så där! Jag ska vila lite nu. Österlen drog en massa energi ur mig. På fredag är jag tillbaka med ny blogg. Vi hörs då!

Kram!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *