95. Hockeyn och allas bästa kompis

Hallå!

Välkomna till ännu en tisdag i min alldeles egna hockeyblogg. Som jag skrev i förra i texten så är ju ishockeyn glödhet just nu. Så himla mycket som händer, hela tiden. Man hinner ju inte med. Som tur är har jag min alldeles egna filterbubbla som sorterar bort det mest dramatiska ur Facebook-flödet och istället ger mig information om bibliotekens särskilda öppettider under påsk. Jag älskar min filterbubbla. Världens finaste filterbubbla. Vill jag se på ishockey knäpper jag bara på TV:n, så enkelt är det.

I söndags gjorde vi det, jag och min sambo. Knäppte på TV:n alltså. Vi såg den andra kvartsfinalen mellan Malmö Redhawks och Växjö Lakers. Det såg länge ut som att Malmö skulle ta hem det, men så vände Växjö på steken och kom både ikapp och förbi. Ett av Malmös baklängesmål föregicks av att backen Noah Welch tappade fästet och ramlade omkull bakom eget mål, varpå en Växjöspelare stal pucken och petade in den. Noah Welch hastade genast till båset, snörade av sig skridskorna och kastade dem på omedelbar omslipning för att han inte skulle ramla igen.

Personen han kastade pjucken till var ingen mindre än alla spelares bästa vän och högra hand, nämligen materialförvaltaren. Det finns en sådan i varje lag. Och om det är någon hockeymedarbetare som förtjänar en hel bloggtext så är det väl just materialförvaltaren.

Ishockeyspelare är ena petiga rackare. Det blir väl så om man utövar prylsporternas prylsport, tänker jag. Varje pinal – från strumpa till handske – måste sitta och kännas rätt för att ishockeyspelaren ska vara nöjd. Men om något skulle krångla, typ att hjälmen sitter lite löst efter att spelaren varit hos frissan, så fixar materialförvaltaren detta på 14 sekunder. Eller om skridskorna inte riktigt fäster vid vänstersvängar, då finns det alltid en slipmaskin stående i kulissen. Och om målvaktens benskyddsremmar börjar bli slitna, ja då kan de sys ihop i nästa periodpaus. Lite så funkar det. Materialförvaltaren fixar allt och gör det snabbt.

Men materialförvaltaren, eller materialaren, gör mer än så. Hen ordnar med tvätt av tröjor och övrig utrustning. Hen är oftast på plats först av alla för att förbereda omklädningsrum inför match eller träning. Inte minst är hen ofta en viktig länk mellan spelarna och den övriga ledarstaben. Genom att arbeta med spelarnas utrustning kommer materialaren mycket nära spelartruppen och utvecklar en god kännedom om lagets olika individer. Hur är stämningen i truppen? Är någon utfryst? Får alla vara med och välja musik innan matchen? Sådant kan vara nyttigt för en ledare att veta om.

Så här är det ju. Materialaren besitter viss makt, det går inte att komma ifrån. De brukar också hänga i rätt länge. Herrlandslaget Tre Kronor har haft samma snubbe sedan 1984. Han heter Anders Weiderstål men kallas så klart för Pudding. Här är en av många intervjuer med honom där han berättar roliga grejer. Och här är en liten film.

Det är gott om manliga materialare inom elitishockey. Så har det blivit eftersom ishockey är en manlig domän överlag. Men det finns undantag. I Tingsryds AIF är det en viss Anna Berglund som sköter utrustningen. Här kan ni lyssna på ett radioinslag med henne. Ett riktigt proffs.

Ja, hör ni, det här var väl kul? En hel del länkar och en liten film. Jag gillar att berika min lilla hockeyblogg med sådant. Det ger ju förhoppningsvis lite mervärde för dig som läser. Hoppas det. Men i alla fall. Ha nu en fin tisdag så lovar jag att återkomma på fredag. Mejla på john@hockeyrelaterat.se om ni vill ha kontakt.

Kram!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *